Why I Avoid Non-Stick Pans and Cookware

Защо избягвам готварски принадлежности и тигани с незалепващо покритие

Широко използваните и популярни тиганчета и уреди с незалепващо покритие са основен елемент във всяка модерна кухня. Голяма част от семействата се кълнат в своите готварски принадлежности. И нека бъдем честни – какво не им е за харесване? Не е нужно да използвате специални методи, за да избегнете залепването, можете да готвите, като използвате по-малко масло или мазнини, а процесът на почистване е толкова по-лесен! Така че, ако не е необходимо да добавяте преработени мазнини или масла и те не се нуждаят от химически тежко почистване след това, те автоматично трябва да бъдат здравословния избор, нали?
Грешка!
Всъщност съдовете за готвене с незалепващо покритие се правят с помощта на химикали и вещества, които се считат вредни за здравето ни. Ако сте следили темата за здравето онлайн, сигурно сте чували за доскорошния дебат относно тефлона. Откакто изследователите са свързвали Per- и полифлуороалкиловите вещества (които оттук нататък ще наричаме PFAS) със здравословни проблеми, Teflon използва Generation X (или за кратко GenX) – различен химикал с незалепващо действие.

Въпреки това, последните проучвания на Агенцията за опазване на околната среда (EPA) показват, че GenX не е толкова голямо подобрение! Допълнителни проучвания показват, че въпреки че много кухненски продукти, продавани като нетоксични, всъщност могат да доведат до сериозни проблеми със здравето!

Защо трябва да стоите далеч от тефлона

Ако сте малко нови в зеления начин на живот, може да сте пропуснали цялата суматоха около тефлона и това е разбираемо. Позволете ми набързо да обобщя ситуацията.

Повечето от конвенционалните готварски принадлежности на пазара са от марката производител Teflon. Първоначално тези продукти се правеха с помощта на химичното вещество, известно като повърхностно активното вещество перфлуороктанова киселина (PFOA или „C8“). PFOA е прословут член на класа химикали, известни като PFAS (Per- и полифлуороалкилни вещества) или PFCs, които са доказано опасни за човешкото здраве от научната общност. Свързани с различни проблеми като неблагоприятно въздействие върху имунната система, нарушаване на хормоните на щитовидната жлеза и рак, тези химикали попаднаха под атака от всички страни.

В резултат на това производителите на готварски принадлежности с незалепващо покритие започнаха да търсят заменител. И тъй като не искаха да се откажат от незалепващите и лесни за почистване свойствата на тефлона, GenX в крайна сметка бе коронован като (първоначално предназначен да бъде далеч по-безопасен) заместител на PFOA. Така че потребителите биха могли да се насладят на всички предимства на тефлоновите продукти, без нито един от недостатъците!
Ако това звучи твърде добре, за да е истина, вероятно е така!

Въпреки че GenX не е точно PFOA, химическата му структура е много подобна на тази на невероятно опасния му предшественик. Освен това, GenX също е класифициран като един от PFAS (или PFC) химикали с токсични ефекти, подобни на тези, демонстрирани от PFOA. В края на краищата останахме със същите проблеми просто под друго име.
И така, какво да разбираме от всичко това?

Съветвам ви да не използвате незалепващи готварски съдове, съдържащи следните вещества:
PFOA
PFOS
PFCs
PFAS

Последствията за здравето

„Добре, но какви са действителните последици от използването на продукти, съдържащи тези химикали? Храната ми почти не прекарва никакво време в тигана, след като свърша с готвенето. Не е като да ям самите готварски принадлежности, нали? “.
Е, ако трябва да бъдем честин – всъщност може и да е така. Средата и уредите, които използвате за приготвяне на храната, могат да окажат значително влияние върху нейното качество, вкус и мирис – всички те са резултат от нейния химичен състав.

Някога се питали ли сте защо храната ви мирише не както сте очаквали, особено ако сте пропуснали почистване на форната? Това е така, защото изгорелите малки късчета от предишните ви ястия остават там и в крайна сметка се смесват с текущото ви ястие. Същото важи и за вашите тигани, тенджери и тави – всички те могат да оставят мънички, едва забележими следи във вашите ястия.

И преди да се втурнете в кухнята и започнете да хвърляте съдовете си за готвене през прозореца – повечето широко използвани артикули са доказано безопасни за употреба. Това е направено с помощта на изследвания като това, което споменах по-рано. Научната общност е много внимателна, що се отнася до одобряването на химикали за ежедневни вещи!

Кухненските съдове от PFAS обаче могат както да изускат токсини във вашата храна, така и да отделят изпарения във въздуха, замърсявайки кухнята ви с опасни химикали. Химикалите от категорията PFAS са известни с възможни канцерогенни ефекти, нарушения на ендокрините и хормоните, както и:
Метаболитни заболявания

Диабет

Промени в поведението при кърмачета и деца
Въздействие върху растежа и обучението на децата
Намаляване на шанса за бременност
Увреждане на имунната система

Веднъж изложени на тези химикали, ефектите остават и само продължават да се усилват. Устойчиви и почти невъзможни да се отървете от тях, PFAS са едни от най-трудните за пречистване токсини. Още веднъж горещо ви съветвам да стоите възможно най-далеч от тях!

Какво да избягваме
Аз избрах да избягвам всякакви съдове за готвене, обозначени като „незалепващи“, дори ако се предлагат като несъдържащи PFOA. Всички използвани понастоящем заместващи химикали на пазара са опасни и докато изследователите не кажат друго, аз не смятам да рискувам здравето на семейството си. На всичкото отгоре, на ваше място, бих помислила добре, преди да се пренасоча към:
Изделия с керамично покритие – макар и далеч по-безопасни от PFAS, керамиката все пак може да бъде изложена на наночастици от тежък метал и титанов диоксид.

Алуминиеви съдове за готвене – алуминиевите тигани и тенджерите бяха почти изцяло поетапно премахнати и с основателна причина – той лесно може да изтече във вашата храна. Не само това, но някои изследвания показват, че алуминият притежава предполагаеми невротоксични ефекти.

Какво да купя

“Добре, така, ако повечето от широко разпространените съдове за готвене са опасни, какво да направя?”
Предпочитам да използвам чугун, неръждаема стомана и стъкло. Лесно достъпни, издръжливи и много по-достъпни от фантастичните „еко съдове за готвене“, уредите, направени от тези материали, са доказали своята надеждност многократно.
Чугун – безопасен, издръжлив и лесен за почистване. Какво не му харесвате? Чугунените съдове за готвене се доближават максимално до незалепващите, обаче без опасни химически примеси.

Неръждаема стомана – малко по-скъпи от чугуна, съдовете за готвене от неръждаема стомана са безопасни и създадени да издържат.
Стъкло – въпреки че стъклените комплекти за готвене са склонни да са по-малко устойчиви на температура от техните метални колеги, те все пак са удобни и се предлагат във форми и размери за всички видове готвене!

Не става въпрос само за това какви готварски принадлежности използвате, а и за това как ги поддържате!
В края на статията искам да ви напомня, че здравето и благополучието на вашето семейство са във вашите ръце. Замърсяването може да се случи във всяка точка по време на процеса на готвене. Дори и да купувате най-безопасните и иновативни съдове за готвене, все пак ще трябва да се грижите добре за тях или рискувате излагане на опасни елементи. Това включва неща като:

Колко добре и често почиствате кухнята си

Колко добре и често миете вашите съдове, прибори и уреди
Какви препарати използвате в процеса на почистване
Затова моят съвет към вас е този – отделете време, направете си проучван и поставяйте всичко под въпрос.

Само защото някой някъде казва, че даден артикул е „безопасен за употреба“, това не го правинепременно такъв!
Не забравяйте, че воденето на природосъобразен живот не е състезание – а маратон!

No Comments

Post A Comment

en_GBEnglish
bg_BGBulgarian en_GBEnglish

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

PDF

Powered by EmailOctopus